varney_0003-1-479x600

Arnold Paole, cazul vampirului din Serbia

Arnold Paole (sau Arnold Kol Paole) era un soldat austriac care a murit în 1727, în satul Medvegia (azi în Serbia), căzând dintr-o căruţă de fân. Acesta ar fi revenit din morţi sub forma unui vampir.

varney_0003-1-479x600

Sursă foto: Wikipedia

În timpul vieții sale, Arnold Paole a afirmat că a ucis un vampir în timpul unui război purtat între Imperiul Austriac și Imperiul Otoman și era convins că poartă un blestem. La o lună după moartea sa, a fost văzut bântuind în jurul satului și-ar fi băut sângele de la aproape jumătate din populație.
Paole și toate presupusele sale victime au fost exhumate și străpunse cu câte un ţăruş. Când i-a fost deschis sicriul, trupul era intact și buzele acoperite cu sânge. A scos un urlet îngrozitor atunci când i s-a plantat ţăruşul în inimă!
Această poveste, și multe cazuri similare, au declanșat o revenire masivă a credinței în vampiri în Europa. Dar “valurile” de vampirism au fost cauzate şi de epidemiile curente la acel moment. Numărul mare de cazuri presupuse a fi de vampirism au determinat autorităţile să desfăşoare investigații nenumărate și urmăriri penale.
Ancheta în cazul Paole și a altor vampiri din Serbia au fost conduse de Consiliul de război imperial de la Viena, pentru că Serbia era pe atunci o provincie austriacă. În procesul verbal redactat în Belgrad în 1732, termenul “vampir” este menționat oficial pentru prima dată.
Cazul Arnold Paole este legat de cel al lui Petar Blagojevici, un alt vampir care s-ar fi manifestat cu doi ani mai devreme (în 1725), în satul Kisilova, foarte aproape de Medvegia. Ambele cazuri au devenit extrem de populare în Europa de Vest.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Hide