Cultul mumificării în Egiptul antic
Ce este mumificarea?
Protecţia iniţială este de a asigura păstrarea permanentă a corpului, astfel încât să poată continua să trăiască în mormânt şi ca principiile intangibile ale personalităţii sale să poată găsi în el un sprijin permanent. Această preocupare a dat naştere la mumificare, ale căror ritualuri sunt la urma urmei materiale, pentru a determina carnea să nu putrezească, şi magice, pentru a face apel la puteri mai mari, în special la Isis, Neftis şi Anubis, a căror intervenţie va permite mortului pentru ale cărui ritualuri au fost făcute de a deveni „OSIRIS Untel”, adică aşa cum a ajutat-o pe Osiris să reînvie şi să devină suveran al imperiului morţilor.
Descoperirea unei mumii într-un sarcofag din lemn, de o mare frumuseţe vechi de 2.300 de ani
O mumie veche de 2300 ani şi deosebit de frumoasă cu o mască funerară de aur şi un giulgiu colorat a fost excavată de la Saqqara, în apropiere de Cairo.
„Nu avem nimic asemănător în muzeele egiptene, în special în ceea ce priveşte strălucirea de culorile folosite şi masca funerară de aur.
Aceste scene sunt cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată în viaţa mea pe o mumie „, a spus secretarul general de presă al Consiliului Suprem al Antichităţilor egiptene Zahi Hawas, care a spus că ar putea fi” cea mai frumoasă mumie descoperită vreodată în Egipt. ”
Mumia, a cărei identitate nu a fost încă stabilită, datează din dinastia a XXX-a (378-341 î.Hr.), înlocuită de perşi, care vor guverna ţara timp de cincisprezece ani înainte de cucerirea ei de către Alexandru cel Mare.
„Fineţea trăsăturilor feţei prezentate pe masca moartea este remarcabilă”, spune Hawass, care crede că mumia aparţine unui om bogat.
După identificare, mumia va fi afişată la muzeul Imhotep de la Saqqara, aflat la douăzeci de mile sud de Cairo. Mumia a fost închisă într-un sarcofag de lemn îngropat in nisip în necropola regelui Teti I (rege al dinastiei) la Saqqara, complex funerar celebru pentru piramida faraonului Djoser, construită în prima jumătate a mileniului al treilea de Imhotep, primul arhitect cunoscut în istorie.
Giulgiul din lână şi papirusul care acoperă mumia din cap şi până în picioare, prezintă scene care îl ilustrează pe zeul morţii Anubis pregătind corpul în timp ce zeii Osiris, Horus şi cei patru copii ai săi cu capete şoimi, sunt aşezaţi la masa ofrandelor.
Zeiţa adevărului şi dreptăţii MAAT se află alături cu aripile desfăcute.
Scene din viaţa de Apoi pe care le reprezentau vechii egipteni, sunt de asemenea pictate pe giulgiu în mai multe culori vibrante, cu o dominantă de albastru.
Au fost descoperite, de asemenea, două uşi false în această zonă, împreună cu mumia. Conform credinţelor din acel timp, aceste uşi false serveau sufletelor celor morţi de a-şi părăsi mormintele.
Una dintre aceste două uşi sculptate în calcar, aparţinea inspectorului ofrandelor şi alta unui mare judecător .
O mumie datând din timpul dinastiei a XXVI-a, în stare bună de conservare, a fost descoperită de către o echipă de arheologi australieni în aceeaşi zonă de excavare.