1024px-Errol_Flynn's_Zaca

Iahtul bântuit al lui Errol Flynn

Iahtul Zaca, echipat cu un motor auxiliar, a fost construit în 1930, după planurile lui Garland Rotch de către șantierul Nunes Brothers Sausalito, din California. Cuvântul zaca înseamnă în limba chumash “sat” sau “șef”.
După ce a servit în Marina SUA între 1942-1944, Zaca a devenit proprietatea actorului Errol Flynn. Ambarcaţiunea a participat la filmările peliculei Doamna din Shanghai.
În 1934 și 1937, proprietarul său Templeton Crocker l-a luat pe Zaca, într-o croazieră de-a lungul coastei Pacificului, pe biologul şi exploratorul William Beebe ( inventatorul batisferei), care va descrie rezultatele acestor două expediții științifice și va pune bazele ecologiei în cărțile sale: The Zaca Venture și The Book of Bays.
În 1942 Marinei SUA, care avea nevoie de un vas mic, care putea oferi misiuni de patrulare și de salvare în zona San Francisco, a cumpărat iahtul Zaca de la Templeton Crocker şi l-a redenumit USS Zaca (nume de cod IX-73) dându-l în exploatare la Western Sea Frontier.

1024px-Errol_Flynn's_Zaca

Sursă foto: Wikipedia

În octombrie 1944, fregatele din cadrul Escort Squadron 41 au intrat în acţiune în timp ce Zaca a fost lăsat să acosteze pe Treasure Island, în California. Zaca a fost radiată din lista US Navy în noiembrie 1944.
În 1950, iahtul Zaca a traversat Atlanticul şi a intrat în Marea Mediterană unde a staţionat mult timp la docurile de la Club Nautico din Palma de Majorca. Errol Flynn și cea de-a treia soție a lui, Pat Wymore au trăi la bordul iahtului până la moartea lui Flynn.
Nouă ani mai târziu, în octombrie, Flynn a zburat la Vancouver (un milionar George Caldough, dorea să închirieze iahtul Zaca), dar a murit acolo, aparent datorită unui atac de cord.

Se crede că iahtul Zaca ar fi bântuit. Unii martori ar fi văzut fantoma marelui actor american plimbându-se pe punte, au auzit muzică, voci şi râsete ca şi cum la bord ar fi avut loc o petrecere pe cinste.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Hide