Satellite_Image_of_Zhari_Namco

Lacurile sacre din Tibet

În Tibet există foarte multe lacuri, cu apă proaspătă sau cu apă sărată, fiecare având povestea sa.

Lacul Namco

În limba tibetană, numele acestui lac înseamnă “lacul celest.” Situat la o altitudine de 4718 m, el măsoară 70 km de la est la vest şi 30 km de la sud la nord.
Adâncimea sa maximă este de 33 m. Cu suprafaţa sa 1920 km pătraţi, este lacul de apă sărată situat la cea mai înaltă altitudine din lume şi al doilea ca importanţă din China. Este de asemenea unul din cele trei lacuri sacre ale Tibetului, celelalte două fiind Yumzhog Jumco şi Mapang Yumco. În ochii tibetanilor, Namco este partenerul munţilor Nyaintanglha şi paznicul religiei Bon. Ei cred de asemenea că lacul este încarnarea unei zeiţe şi că a te scălda în apele sale poate să purifice unul dintre păcate. În jurul lacului au loc pelerinaje.

Lacul Namco văzut din satelit. Sursa foto Wikipedia

Lacul Namco văzut din satelit. Sursa foto Wikipedia

Se zice că, în lac, ar fi un peşte milenar, mare cât o vacă şi că din apele sale ies în grup de 3 sau 5. În apropiere de lac se găsesc două pietre care seamănă cu nişte stâlpi, înalte de 30 m şi situate la opt metri una de alta. Una dintre aceste pietre are o fisură destul de mare pentru pentru a lăsa să treacă un om. Unii tibetani cred că este poarta zeului lacului.

Lacul Yamzhog Yumco

Situat între Ngari şi Gongar, la o altitudine de peste 4 000 de metri şi acoperind 638 km pătraţi, acest lac seamănă cu un jad încrustat în munţi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Hide