Homa_statue_in_Persepolis

Homa

Homa este un creatură mitologică iraniană celebră și un simbol în arta iraniană. Simbolul are o istorie foarte veche care datează din epoca achaemenidă a primului Imperiu Persan, când acesta ajunsese până la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră.
Simboluri care îl reprezintă pe homa și asemănătoare grifonilor au fost utilizate în capodopera achaemenidă Persepolis la partea de sus a coloanelor palatului.

Homa_statue_in_Persepolis

Sursă foto: Wikipedia

Legendele iraniene spun că, în trecut, perşii se foloseau de homa pentru a alege regii, capul persoanei pe care se punea această fiinţă mitologică venerată devenind apoi regele Persiei.
Această pasăre mitică a literaturii persane, rătăcea prin înălțimile celeste şi-i acoperea cu aripile ei pe cei cărora le putea oferi virtuțile sale. Poseda limbajul uman și servea drept mesager și confident eroului pe care îl purta în aer pe distanțe lungi, căruia îi lăsa câteva din penele sale de vindecare.
În cazul în care eroul ardea una dintre penele ei, însemna că astfel chema la el homa, care revenea la acesta, chiar de departe. Ea simboliza, de asemenea, fericirea.
Homa este totodată un cuvânt sanscrit pentru un ritual de purificare interioară care se termină prin sacrificiul mental la divinitatea tuturor cuvintelor, gândurilor și acțiunilor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Hide