Calçoene- sursa Wikipedia 1

Un Stonehenge al Amazoniei descoperit la graniţa cu Guyana

Arheologii brazilieni au descoperit un observator pre-colonial, care ar putea datează de cel puţin 2000 de ani în statul amazonian Amapa (situat în nordul ţării), la granița cu Guyana.
Site-ul descoperit la Calçoene, o zonă îndepărtată de Amapa, aflată la 390 km de capitala Macapa, este format din 127 de blocuri de granit, de aproximativ trei metri înălțime, dispuse într-un cerc, la intervale regulate, într-un luminiş, a declarat arheologul Mariana Petry Cabral, cotidianului O Globo.

Foto de Leandroisola – sursa Wikipedia.

Foto de Leandroisola – sursa Wikipedia.

Conform cercetătorului Institutului de Cercetare științifică și tehnologică de la Amapa (AIPE), “doar o societate culturală complexă ar fi putut construi un astfel de monument”, ceea ce respinge ideea preconcepută că Amazonia nu ar fi adăpostit niciodată societăți dezvoltate.
Deocamdată, este imposibil să se cunoască cu exactitate vârsta monumentului. Estimarea preliminară variază între 500 și 2000 de ani şi se bazează pe fragmente ceramice, găsite în apropiere.
Mariana Cabral crede că ar fi vorba despre un fel de templu, probabil folosit ca un observator astronomic, deoarece blocurile de granit sunt aranjate pentru a marca solstițiul de iarnă. În decembrie, soarele trece exact în mijlocul uneia dintre ele, străpuns de un orificiu.
Ştim că popoarele amazoniene antice se orientau graţie poziției stelelor și ciclurilor lunii pentru a-şi efectua ritualurile religioase.
Cercetători din AIPE consideră că monumentul este un soi de “Stonehenge al Amazoniei”, celebrul complex megalitic situat în. Până în prezent, nu știm exact funcția sa și nu este clar modul în care pietrele uriașe au fost transportate acolo în urmă cu 5.000 de ani.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Hide