kristin_scott_thomas_cannes

Kristin-Scott Thomas

S-a născut la 24 mai 1960 la Redruth, Cornwall în Maria Britanie. Este fiica cea mai mare dintr-o familie cu 5 copii. A avut o copilărie destul de dificilă marcată prin suferinţa cauzată de pierderea fiinţelor dragi. Pe când avea 5 ani, tatăl său, pilot în armată, a murit într-un accident de avion. Câţiva ani mai târziu, socrul său, de asemenea pilot militar, a decedat în circumstanţe similare.

Kristin-Scott Thomas la festivalul de la Cannes, Franta. Foto de Georges Biard, sursa Wikipedia.

Kristin-Scott Thomas la festivalul de la Cannes, Franta. Foto de Georges Biard, sursa Wikipedia.

Kristin şi-a făcut studiile la Cheltenham Ladies College apoi la 16 ani, a părăsit şcoala pentru că şi-a dat seama că nu era făcută pentru viaţa de călugărită şi a intrat la Central School of Speech and Drama în scopul de a învăţa să joace teatru. Dar familia nu a susţinut-o deoarece a considerat meseria de actor ca degradantă.

Decepţionată, ea a decis să-şi abandoneze studiile şi să ia vacanţă. La 19 ani, s-a dus în Franţa la o prietenă. I-a plăcut viaţa pariziană şi în fine a întâlnit un tânăr care a convins-o să se mute în Paris şi să lucreze ca bonă. Împinsă de prietenii săi, s-a prezentat la şcoala Naţională de Artă şi Tehnici ale Teatrului unde a fost admisă.

Şi-a făcut debutul în televiziune în 1984 într-un serial, “Dragostea ca moştenire”. Doi ani mai târziu, a făcut primii paşi în cinema alături de faimosul Prince care i-a oferit un rol în filmul său “Under the Cherry Moon”. În 1988, ea a obţinut Evening Standard Awards pentru cea mai bună tânără speranţă feminină pentru interpretarea sa din filmul “Un pumn de cenuşă”.

Stăpânirea limbii franceze i-a permis de a juca în numeroase filme franceze. În 1987 a jucat în “Agent trouble” alături de Catherine Deneuve, apoi în “Forţă majoră”, alături de Patrick Bruel.

Începând din acest moment, va fi extrem de căutată pentru coproducţii internaţionale. În 1992 va juca într-un film de Roman Polanski alături de Hugh Grant, apoi, în 1994, în “Patru căsătorii, o înmormântare”, de Mike Newell, care o va propulsa internaţional. Interpretează rolul Fionei, o femeie puţin cam rece, celibatară şi care nu vrea să declare că este îndrăgostită de cel mai bun prieten al său care, la rândul său, s-a lăsat sedus de o americancă, frumoasa Andi MacDowell.

În 1996, alte două mari succese: un film american de Brian de Palma, “Misiune imposibilă” cu Tom Cruise şi Emmanuelle Beart şi un film englez superb, “Pacientul englez” de Anthony Minghella în care ea interpretează rolul iubitei lui Ralph Fiennes şi care îi aduce o nominalizare la Oscar.

În 1988, triumfă în SUA alături de Robert Redfort, în “Călăreţul mecanic”, un film bun. Kristin locuieşte în Franţa şi este căsătorită cu un medic. Au doi copii, Hannah şi Joseph.

                                                                                                                Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

Hide